torsdag 6 juni 2013

Vardagssexism

Vardagssexim. Det är så mycket av vår vardag, så mycket och så invant att man knappt lägger märke till det. Visslingar, kommentarer om utseende, blickar och ord. Människor om tar sig friheten att kommentera någon annans kropp. Jag visste inte hur pass ofta förekommande det var förrän jag stötte på det här twitterkontot som jag förstod. Läs igenom några tweets där ni med så förstår ni nog också. 

Objektifiering, kränkningar och sexistiska kommentarer är så vanligt men ändå alldeles för ouppmärksammat. Något man som utsatt ska skämmas för. Det är ens eget fel. Om en tjej blir tafsad på är det för att hon klädde sig utmanande, men för att göra en liknelse; inte fan är det en persons kläder som gjorde att hen blev till exempel rånad? Aldrig är det någon som säger att en rånad person får skylla sig själv. Skulden ligger ju hos själva rånaren. Så varför är det så stor skillnad på offret i situationen då man blir tafsad på/kränkt av sexistiska kommentarer eller då blir bestulen på sin mobil? Blir inte det första offret också bestulen på något? Sin självkänsla? Sin värdighet? 

Det borde ses med så mycket allvar på den sexism som förekommer  hela tiden, varje dag. Säg till om du ser något. Säg till om du blir utsatt. Håll inte tyst och tro för allt i världen inte att det var ditt eget fel. 

Se den här filmen vardagssexism i England. Viktig och ärlig. 

_lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar