söndag 10 februari 2013

#näthat

Jag tror inte att någon har missat vad Uppdrag Granskning tog upp i början av den här veckan. Kvinnliga journalister, författare och bloggare läste upp brev, mail och kommentarer de fått. Sexistiska och rasistiska ord som stank av kvinnohat. Jag såg det här klippet och tappade hakan. Vart kommer det här irrationella, provocerade hatet ifrån?! Hur kan man över huvud taget tycka att det är okej att skriva sådana saker till någon? Att hota och verbalt misshandla någon över internet är precis lika allvarligt som att göra det face to face.

Vad begreppet feminist betyder verkar dessutom vara en grov missuppfattning bland dessa kvinnohatare. Att vara feminist är inte samma sak som att vara manshatare (men tydligen verkar det vara okej att hata kvinnor och skriva hotbrev, enligt de här männen...). Att vara feminist är att man som kvinna vill ha samma rättigheter som män. För hur jäkla gärna vi intalar oss om att vårt samhälle är jämställ, så är det inte det. Män tjänar fortfarande mer är vad kvinnor som har exakt samma post gör. Hur det kommer sig att det fortfarande är så, är bortom vad jag kan förstå.

Jag skäms, blir ledsen, frustrerad och förbannad över att vårt samhälle år 2013 ser ut som det gör. Att det faktiskt finns män som tror att de har rätt att sätta sig över kvinnor. Att de tycker att deras ord väger mest. Att det förekommer verbal misshandel på det här sättet. Men värst är ändå hur det hålls i skuggorna. Hur man tror att genom att inte prata om det öppet, så kanske det slutar inträffa. "Om de inte får uppmärksamhet, slutar de." Men drivkraften i detta hat är inte uppmärksamhet eller bekräftelse från media. Hatet är så irrationellt att det går på samma drivkraft som en psykisk sjukdom. Drivkraften kommer inifrån. Och det finns inte något man kan göra från utsidan. Eller jo, spärra in dem på tvångsvård. För inte fan är det ett friskt beteende att skriva extremt detaljerade hotbrev till kvinnor man inte ens känner, där man beskriver exakt hur man ska döda, våldta och stycka dem.

Om någon av er som läser har blivit utsatta för liknande händelser; anmäl det. Prata om det. Sprid det. Låt inte den som utsatte er för det komma undan. För det är ett brott som vilket som helst.


Som en motreaktion mot allt det här näthatet har kampanjer för nätkärlek startats. Här en en fin sida. Gå in där och skriv något till din favoskribent. Tänker i alla fall jag göra.

_lotta 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar